Tot ce trebuie să știi despre invertorul solar on grid și care este cel mai bun invertor solar on grid

Când lumina solară atinge suprafața panourilor, straturile semiconductoare din care acestea sunt fabricate absorb lumina și o transformă în energie, mai precis în curent direct. Curentul direct este apoi direcționat către invertorul solar.

Ce este invertorul solar? O componentă esențială a unui sistem fotovoltaic, invertorul solar este un echipament electronic care transformă curentul direct produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ adică tipul de curent electric cu care ne alimentăm locuințele. Unul dintre tipurile de invertoare solare disponibile în piața energiei solare este invertorul solar on grid. Acest tip de invertor solar folosește rețeaua de alimentare cu energie electrică pentru a vărsa surplusul de curent alternativ produs. Prin surplus înțelegem cantitatea de curent produsă de panourile solare minus consumul de curent electric al locuinței. Altfel spus, invertorul solar on grid nu poate fi montat decât în locuințele care sunt conectate la rețeaua publică de alimentare cu energie electrică.  

Cum alegi invertorul solar potrivit

În primul rând invertorul solar pe care îl alegi trebuie să aibă o capacitate cel puțin egală cu cea a panourilor fotovoltaice. Cu alte cuvinte dacă totalitatea panourilor fotovoltaice va produce 3.5 Kw, trebuie în mod obligatoriu să montați un invertor solar de minim 3,5 Kw. Aici însă, recomandarea tuturor specialiștilor din sectorul rezidențial al piaței energiei solare este să luați în calcul faptul că în timp veți adăuga în mod inevitabil consumatori noi și ca urmare veți dori să acoperiți consumul suplimentar cu energia produsă de panouri. Alegând un invertor cu o capacitate mai mare, veți fi pregătit din start să adăugați câteva panouri fotovoltaice în plus și nu va trebui să înlocuiți invertorul solar pentru a vă mări capacitatea de producție. Aici puteți găsi invertoare solare on grid potrivite pentru montarea în sisteme fotovoltaice rezidențiale.

Care este cel mai bun invertor solar on grid

Pentru a determina care este cel mai bun invertor solar ar trebui să luați în calcul brandul sau marca producătoare. De cele mai multe ori brandul este o garanție a calității invertorului pe care urmează să îl achiziționați, mărcile care se respectă fiind foarte atente la calitatea produselor pe care le pun pe piață. Un alt criteriu important este eficiența invertorului solar, minim 93% în cazul invertoarelor solare cu transformator așa cum sunt invertoarele solare Huawei SUN2000 pe care le găsiți la Efurtun. În sfârșit, menționăm aici și prețul. În cazul unui echipament electronic care ar trebui să funcționeze eficient și la capacitate maximă timp de minim 10-15 ani, ieftin nu este neapărat și bun. Asigurați-vă că produsul pe care l-ați văzut la un preț mai mic vă oferă toate avantajele, căutați păreri ale celor care îl au și îl folosesc și întrebați un specialist pentru a evita situațiile neplăcute ce pot apărea după montare și punere în funcțiune.

Un producător de top de invertoare solare este brandul Huawei care vă propune gama de invertoare on grid monofazate sau trifazate SUN2000, destinată sectorului rezidențial. Invertoarele din această gamă au un design compact, o eficiență maximă de 98.3%, și sunt echipate cu tehnologie MPPT de ultimă oră. Un alt avantaj al invertorului on grid Huawei este acela că sunt versatile și pot fi montate împreună cu aproape orice tip de panouri fotovoltaice. Invertoarele ongrid ale acestui brand au diferite sisteme de protecție: la supraîncălzire, la supraîncărcare, la scurtcircuit, anti insulară, etc. și sunt echipate cu sisteme de monitorizare ce comunică prin modulul WLAN încorporat și cărora li se pot adăuga și alte sisteme de comunicare.

Garanția oferită de Huawei pentru invertoarele solare pe care le produce este de 10 ani însă cu mentenanță regulată și respectând anumite condiții durata de viață a unui invertor poate ajunge la 20-25 de ani.

Eficiența sistemului de panouri fotovoltaice pe care îl ai deja sau pe care urmează să-l montezi depinde în totalitate de tipul de invertor pe care alegi să îl achiziționezi. Cu cât invertorul este mai eficient, cu atât mai eficient va fi și sistemul de panouri solare. Un specialist va ști cu siguranță să vă sfătuiască în ceea ce privește caracteristicile tehnice ale invertorului potrivit pentru nevoile dvs. de consum dar alegerea vă va aparține în totalitate.

Sursa foto: unsplash.com